Fokveedag

Fokveedag 2017 op 18 maart

aanvang: 9.15 uur

in Manege "Hippisch Verband Putten"

 

De organisatie van de Fokveedag meldt dat er meer dan 200 dieren zijn opgegeven voor de keuring!

44 studenten Veehouderij van het Groenhorst College uit Barneveld nemen een dier mee van het thuisfront/stagebedrijf of een ander uitgezocht bedrijf mee.

Totaal zijn er 40 roodbonte koeien aangemeld (mede via school) en 19 Jersey's van 4 bedrijven.

Daarnaast zijn er 6 100-tonners opgegeven en 17 pinken waarvan een gedeelte mee zal doen aan de showmanshipcompetitie. De jongste jeugd gaat de strijd aan met 27 kalveren en ook zullen er weer diverse bedrijfsgroepen zijn, waaronder ook enkele Jerseygroepen!

We wensen alle deelnemers succes met de voorbereidingen en hopen op een mooie dag!

 

 

 

-maart 2016-

Geslaagde Fokveedag met hoog niveau in Putten
 
Zaterdag 5 maart was Manege "Hippisch Verband" weer het strijdtoneel voor de Fokveedag georganiseerd door VVB Veluwe-IJsselstreek in samenwerking met het Groenhorst uit Barneveld. Met totaal ruim 200 aanmeldingen, waaronder ruim 30 roodbonte koeien en 15 Jersey's in de catalogus was de organisatie zeer tevreden. Ook dit jaar hadden de leerlingen van het Groenhorst die betrokken waren bij de organisatie weer allemaal een koe opgegeven, om zo aan het keuringscircuit te kunnen ruiken. Het niveau van de dag was zeer goed te noemen.
 
Zwartbont
In de ochtend werd er gestart met de vaarzen. Bij de zwartbonte vaarzen waren het uiteindelijk twee Danillo-dochters die aan het korste eind trokken. Kampioen werd Rieten Corrie 6044 van J en KJ Polinder uit Nunspeet, een vaars met een opvallend goed frame en een lang vast aangehecht uier, waarmee zij later ook uierkampioen bij zwartbont werd. Stouwdamshof Schurega M T van de familie van 't Hof uit Oosterwolde ging er met het reservekampioenschap vandoor.
 
De middenklasse werd een prooi voor Mts. Hoogerbrugge uit Woubrugge met Goldwyn-dochter Passiehoeve Geertuida 35. Zij pakte vorig jaar al het reservekampioenschap in de middenklasse en 2 jaar terug het kampioenschap bij de vaarzen. Reservekampioen werd hier Sunrise Marabell 1, een Freddie-dochter van R van de Brake uit Almere.
 
Bij de oudere koeien ging een bekende koe er met de titel vandoor. Het ging hier om Mr Durham Sam-dochter Rieten Sijke 512 van wederom J en KJ Polinder uit Nunspeet. Zij kreeg Noorder Kinsey Olympic van de Mts. Schoonhoven-vd Werfhorst aan haar zijde.
Met uiteindelijk 2  kampioenes en een 1b en een 1c op deze dag, wist de familie Polinder ook de bedrijfsgroepen te winnen. Het algemeen kampioenschap werd toegewezen aan Rieten Sijke 512, net als 2 jaar geleden.
 
100 tonners en veebeoordelen studenten
Ook dit jaar wist de organisatie weer een rubriek 100.000 kg koeien bij elkaar te krijgen. Twee van de zes dieren wisten zelfs al de grens van 10.000 kg vet en eiwit te overschrijden. Een rubriek koeien die zich al ruim bewezen hebben en waar toch nog veel kwaliteit van af was te zien. Met deze dieren werd er een wedstrijd veebeoordelen georganiseerd voor een groep studenten. Marieke van de Tweel uit Achterveld zat met haar oordeel het dichtste bij de jury en wist hier een mooie beker mee in de wacht te slepen.
 
Jersey's
Door een ware invasie van Jersey's in de Flevopolder, kwam hier de vraag vandaan om ook een keuring voor deze rasgroep op poten te zetten. Met twee rubrieken, met voornamelijk vaarzen, was dit een mooie primeur voor de Fokveedag.  Keyenberg Izzy 1699 (v. DJ Izzy) van Jeroen van Maanen uit Zeewolde schreef de titel van de eerste jerseykeuring in Putten op haar naam. Van Maanen wist ook de beste bedrijfscollectie neer te zetten en het uierkampioenschap te winnen met een Hulk-dochter.
 
Roodbont
Na een tweede plek bij de zwartbonte vaarzen wist familie van 't Hof bij de roodbonte vaarzen wel het goud te pakken. Stouwdamshof Jacoba 119, een Talentino, was hier verantwoordelijk voor. Ellmau-dochter Poppe Hanneke 904 van Melkveebedrijf Poppe-Herfte uit Zwolle pakte hier het zilver.
Met een ruim bezette middenklasse, was hier veel concurrentie om de prijzen. Van Goch-dochter De Heykamp Carolien 557 van VOF van Harten uit Renswoude wist hier uiteindelijk met haar beste uier te winnen. Passiehoeve Connie 29 van Mts. Hoogerbrugge uit Woubrugge legde hier beslag op de tweede stek.
De rubriek oudere koeien was minder goed bezet, maar had toch een mooi niveau. Hier kozen F.J. Eggerink en E. Nijenhuis voor Stouwdamshof Malve 133 van familie van 't Hof op de bovenste trede. Zij was al tweemaal reserve geworden in deze klasse en wist ook het uierkampioenschap te winnen. Voor Twister-dochter J&G Trilux 45 van J&G Hoegen-van Leeuwen uit Ermelo was het reservekampioenschap weggelegd.
Twee bedrijfsgroepen gingen de strijd aan bij roodbont: VOF van Harten uit Renswoude en RH Brons uit Terschuur. Met 1 zwartbonte koe in het midden, wist laatstgenoemde nipt te winnen. Vooral de beste uiers en benen gaven hier de doorslag.
Het algemeen kampioenschap werd door de kampioen van de middenklasse gewonnen: De Heykamp Carolien van VOF van Harten uit Renswoude.
 
Schoolkampioenschap
Voor het kampioenschap van de leerlingen van het Groenhorst mochten alle 1a's en 1b's terug komen uit de 5 verschillende rubrieken (jong, midden en oud). Ook hier was het weer een Danillo-dochter die het beste voor de dag kwam: Geertje 303 een tweedekalfskoe van JH Timmer uit Putten. Zij werd geleidt door Esmee Dorgelo. J&G Trilux 45 van J&G Hoegen-van Leeuwen, een oudere koe die geleidt werd door Hans van de Steeg.
 
Kalveren en Pinken
De jeugd kon deelnemen met een kalf op de onderdelen toilet, voorbrengen en exterieur. Vaak gaat hier al een lange tijd van oefenen en wassen aan vooraf. Er werd hier dan ook fanatiek gestreden en dit resulteerde dan in veel verschillende prijswinnaars. Voor de oudere jeugd was er de mogelijkheid om mee te doen met een pink en hierbij een toplijn te zetten en daardoor ook deel te nemen aan de rubriek "showmanship". Opvallendste naam was hier Dorine Witting, die met haar pink Strooimansgoed Roodnoot 16 van Arnold Ruitenbeek uit Stroe kampioen exterieur en kampioen showmanship werd en ook nog eens het reservekampioenschap toilet wist op te eisen.
 
 
Al met al kijkt de organisatie terug op een mooie dag en hopen we in maart 2017 weer een Fokveedag te organiseren!
 

VVB Veluwe IJsselstreek

Nieuws

15-01         Margriet Hoogenraad is onlangs door de vereniging getrakteerd op een etentje, omdat ze al maar liefst 20 jaar de mijlpaalkoeien voor ons tekent. Geheel in stijl ontving ze ook een melkbus met...

209