voorbrengen kalveren

Pdf (printbare versie) instructie voorbrengen en toiletteren 

 

Instructie voor het kalvervoorbrengen tijdens Fokveedag PUTTEN

Deze pagina staat vol met tips en adviezen voor het trainen, wassen, scheren, voorbrengen enz. van de kalveren voor de kalverkeuring. Er zijn jonge deelnemers bij die nog niet kunnen lezen. Dan is dit verhaal bestemd voor ouders en begeleiders. Bij de jurering wordt overigens rekening gehouden met de leeftijd. Van een jong kind wordt minder verwacht dan van de oudere jeugd. De richtlijnen voor het voorbrengen en opstellen zijn gebaseerd op het instructieboekje van het NAJK.
 
We hebben een instructie gemaakt voor jullie, zodat je weet hoe het straks tijdens de keuring zal gaan. Het is immers handig als je weet wat je moet doen. Maar zorg er vooral voor dat jullie heel veel plezier hebben met je kalf en met het oefenen. Want plezier hebben is veel belangrijker dan winnen.
 
Hier volgen nog wat handige tips voor de voorbereiding.
 
Oefenen:
 
Misschien is het kalfje ondertussen al mak. Oefen zo vaak mogelijk en zorg dat het kalf netjes mee loopt en dat het ook stopt wanneer jij dat wilt. Blijf altijd rustig en wordt niet kwaad op het kalf. Gaat het oefenen een keer niet zo goed, houd er dan mee op en probeer het de volgende dag opnieuw.
 
 
Het knippen en scheren van het kalf:
 
Wanneer moet je het kalf nou eigenlijk scheren? Dat is afhankelijk van de leeftijd van het kalf. Een jong kalf (2 maanden oud) moet je ruim van tevoren scheren, dus minimaal 2 tot 3 weken voor de show. Zo’n klein kalfje moet de lange haren wel kwijt zijn, maar helemaal kaal op de keuring is niet mooi en bovendien te koud. Een ouder kalf scheer je 1 á 2 weken voor de keuring. Een echt groot kalf (bijvoorbeeld een half jaar oud) scheer je 1 week van tevoren.
* knip en scheer altijd bij daglicht
* zorg bij het knippen en scheren altijd voor een vloeiende overgang
* staart: begin te scheren een handbreedte boven de staartpluim.
* onderkant hals en kossum: langste haren bijscheren. Maak een mooie, vlakke lijn
* kruin: aanbevolen wordt onthoornde kalveren de kruin kaal te scheren
* oren: buiten- en binnenkant geheel kaal scheren.
* verder het kalf helemaal scheren.
 
 
                                                                             
 
Wassen van het kalf:
 
Was het kalf schoon en helderwit met zachte zeep of veeshampoo. Gebruik daarbij een harde borstel. Spoel na het wassen de zeep goed uit met veel lauw water. Na het wassen leg je het kalf een goed schoon dek op. Is het kalf erg vuil, was het dan een keer extra. Bijvoorbeeld drie dagen voor de keuring en de dag vóór de keuring nog eens.
Besteed extra aandacht aan:
* de oren en ogen (met een natte doek, geen zeep)
* tussen de voorpoten
* de bijklauwtjes
* achterkant en staart
Eventueel kun je plekken die je niet mooi wit kunt wassen bestrooien met
witte talkpoeder of bloem.
 
 
 
De dag zelf:
 
Aangekomen bij de wedstrijddag was je, indien nodig, het kalf eerst. Daarna kun je het op zijn plek in het stro zetten. Er hangen bordjes, zodat duidelijk is waar je kalf moet staan. Zorg dat je voldoende voer meeneemt wat het kalf gewend is om te eten.
Nog een paar tips van tevoren:
* snoep niet tijdens het voorbrengen
* zorg voor nette en schone kleding en schoenen. Bijvoorbeeld spijkerbroek, witte blouse en schoenen (geen boerderij-laarzen!).   Een stropdasje of rode zakdoek om je nek is leuk.
* zorg ook voor een net halster en halstertouw voor je kalf
 
 
Netheid op de stand:
 
Als je op de Fokveedag PUTTEN bent met je kalf, en het kalf is schoon gewassen, dan breng je haar naar de stand. Daar zorg je er natuurlijk voor dat je kalf netjes schoon blijft. Maar ook de stand moet netjes blijven. Er komen immers veel bezoekers. Dus geen snoeppapiertjes laten liggen. Borstels in de poetskoffer. Natte handdoeken opruimen.
 
 
Het voorbrengen van het kalf:
 
Als je in de ring komt met je kalf, dan geeft de jury een seintje om op een rijtje te gaan staan (punt A).
De eerste begint dan met zijn/haar eigen rondje (A, B, C, D):
* loop bij het voorbrengen bij voorkeur naast het kalf en niet achterwaarts
* maak de bochten ruim
* kijk, praat of zwaai niet naar je vrienden en familie langs de kant
* let tijdens het voorbrengen goed op je kalf, let op wat ze doet
* loop rustig
 
In de tekening is de route aangegeven die je met het kalf aflegt. Kijk goed naar de tekening.
Eerst sta je met elkaar op een rijtje. Als je aan de beurt bent, loop je met je kalf in de richting van de jury. Dan maak je een grote ronde door de ring heen, geen klein rondje! En dan ga je je kalf opstellen recht voor de jury (punt D). Zorg ervoor dat de jury volledig zicht op het kalf heeft. Tijdens het opstellen zet je je kalf neer zoals hierboven uitgelegd is. Als de jury het goed heeft kunnen bekijken, dan loop je door en ga je in de andere hoek wachten op de andere deelnemers (punt E).
 
 
 
 Het kalf opstellen voor de jury:
 
Als je dan met je kalf voor de jury staat, dan ga je het kalf netjes “opstellen” zoals dat heet. Dat doe je als volgt:
* het voor- en achterbeen “naar de jury toe” moeten iets verder uit elkaar staan dan de benen
  “van de jury af”
* bewaar ongeveer 2,5 meter afstand tot de juryleden zodat ze jou en het kalf goed kunnen
   zien en beoordelen
* als het kalf te ver dóór loopt, kun je beter een klein rondje maken en je opnieuw opstellen.
 
 
 
De kop iets geheven en naar de jury gekeerd, de vier benen zijn goed zichtbaar. Linkervoor- en achterbeen (de benen “naar de jury toe”) staan iets verder uit elkaar dan beide andere benen. De deelneemster let goed op het kalf.
 
Ben je bang dat je het straks allemaal niet meer weet? Geeft niet, er is voldoende hulp in de ring. Je kunt het altijd vragen en je zult altijd geholpen worden als dat nodig is.
 
 
Afstemming tussen voorbrenger en kalf:
 
De jury kijkt ook of het kalf bij jou past. Of jullie samen een mooi koppel vormen. De jury mag, als ze dat nodig vindt, dit meenemen in de beoordeling.
 
Beoordeling door de jury:
 
Op drie onderdelen zijn punten te behalen, waarbij afstemming tussen voorbrenger en kalf wordt gebruikt bij de afronding.
Er wordt natuurlijk wel rekening gehouden met je leeftijd.
 
1. voorbrengen                       
2. toilet van kalf (en voorbrenger)       
3. afstemming tussen voorbrenger en kalf        
 
Veel succes en vooral ook veel plezier!
 
De fokveedag commissie

 

VVB Veluwe IJsselstreek

Nieuws

04-03 Veel animo voor Fokveedag Putten Zaterdag 16 maart hopen we de Fokveedag in Putten weer te houden van 9.00 uur tot ca 15.00 uur. Er is weer een groot aantal dieren opgegeven (270) dus voor de koeienliefhebbers onder ons is er weer...

199