• Industrieweg 62
    8071 CV Nunspeet

Verslag Fokveedag 2019

Verslag fokveedag 2019

Geplaatst: 18-03-2019

Geslaagde Fokveedag met veel publiek in Putten

Afgelopen zaterdag was het weer een drukte van belang in Manege Hippisch Verband in Putten. Mede door het regenachtige weer kozen veel belangstellenden om deze dag te komen kijken naar het grote aantal dieren wat was opgegeven voor deze keuring. De algemene kampioenschappen werden een prooi voor de families Schoonhoven- vd Werfhorst uit Noordeinde bij zwartbont en voor de familie Broekhuis uit Putten bij roodbont. Bij de schoolkoeien ging de eer van de dag naar JU Lonia 167 van J Uenk uit Nijbroek, voorgebracht door Ilka Kleiboer en nr 03004 van Duurzaam Agrarisch Ossenkampweg uit Zeewolde pakte de titel bij de Jersey's.

Zwartbont

Het spits werd afgebeten met het kampioenschap vaarzen zwartbont. De fraai geuierde Anna 201 van Modious van Vof vd Streek uit Nunspeet wist hier het goud te pakken voor de Impression-dochter Thornspic Wendy van Mts Poppe-v Putten uit Doornspijk. In de middenklasse gingen beide titels naar Terschuur. Het werd een spannende strijd tussen 2 dieren met erg beste uiers. Juryleden Adrion van Beek en Jaap Jacobi kozen uiteindelijk voor Ynskje 155, een Seaver-dochter van Mts van Dooren. Zij kreeg Stonewall-dochter Jolenbroek Luzanna 183 van RH Brons naast haar als secondante, de reservekampioen vaarzen van vorig jaar. Bij de kampioenschap van de oudere dieren was er een finaleplaats voor Kitty 256 van Mts Prins-Schilder uit Hasselt. Zij wist vanuit 5 dieren in de 100.000 kg melk-rubriek hier door te dringen en won daar ook de VVB-trofee. Uiteindelijk moest ze wel haar meerdere erkennen in Mogul-dochter BrasilianGirl van vof Schoonhoven-vd Werfhorst uit Noordeinde. Zij wist vanuit een 1b-positie het kampioenschap te pakken voor Martina 8, een Seaver van GJ Broekhuis uit Putten. Deze excellente koe wist ook al het uierkampioenschap te winnen en mocht zich aan het eind van de dag ook algemeen kampioen noemen, voor de Seaver van familie van Dooren, die door haar vroege lactatiestadium hiervoor net te kort kwam. Bij de Bedrijfsgroepen werd het na 3 rubrieken een regionale finale tussen de groepen van GJ Broekhuis, Mts v Dooren en RH Brons. Kampioen werd de groep van RH Brons uit Terschuur, vanwege net iets meer uniformiteit en de mooie melkuitstraling in deze groep. Bij de bedrijfsgroep pinken heeft ARGH Holsteins gewonnen.

 Brasilian Girl - Mogul

Roodbont

Omdat hier 1 rubriek rode vaarzen was, werd dit gelijk het kampioenschap. Catalogusnummer 100, Brake Sally 3, een Fageno van Melkveehouderij de Oostermaat uit Genemuiden mocht zich vanwege haar betere uier en benen kampioen van de dag noemen. Jeanette 120, V: Jelmer, van Mts Ruitenbeek uit Putten pakte hier het zilver. In middenklasse mochten 5 dieren naar het kampioenschap. Maxwell-dochter Strooimansgoed Manoa 1 van Arnold Ruitenbeek wist hier te komen vanuit een 1b-positie in de schoolrubriek en werd hier reservekampioen. Maneschijn Jolie 9 van PJ te Molder uit Zeewolde, een Avicii-dochter wist door haar capaciteit en brede kruispartij jurylid Jan Steegink te overtuigen voor het kampioenschap. In Dronten wist zij ook al in de prijzen te vallen en zij werd ook uierkampioen bij roodbont. Bij oud ging de eer naar Mr Burns-dochter Choco 4 van GJ Broekhuis uit Putten. Zij wist door haar macht en melktype en beste uier Rzh Gwen, een Ladd P Red van Telgter Holsteins uit Ermelo naar de reservestek te wijzen. Choco 4 pakte eind van de dag het algemeen kampioenschap. Er waren 2 rode bedrijfsgroepen: van Melkveehouderij de Oostermaat en van Jan Hoegen uit Ermelo. Beide drietallen hadden klasse; maar eerstgenoemde groep pakte de winst door de bredere achteruiers die zij lieten zien.

 Choco 4 - Mr Burns

Schoolkoeien

Vanuit het Aeres MBO Barneveld deden ook verschillende studenten mee, verspreid over 5 rubrieken. Zij kiezen zelf een koe uit waar ze mee deelnemen bij bijv. een stageboer of van het thuisbedrijf. Bij de vaarzen was hier het kampioenschap voor Steven Koopman uit Putten met Langemeins Impression Elza 181. Zij won van de rode Absolute Glenda van FJ ter Beek uit Muiden, voorgebracht door Feia Brouwer, een dier wat erg mooi in balans was met een vast aangehecht uier. In de middenklasse wist opnieuw een dier van FJ ter Beek eremetaal te pakken, namelijk Dellia 3239, een Atlantic-dochter met als geleider Petra Engele. Vanuit een 1b-positie in de rubriek wist zij toch het kampioenschap te pakken voor Amy 16, V: Jet Parker van A. Versteeg-Vossen uit Uddel voorgebracht door Naut Broekhuis. Zij viel vooral op door haar mooie melktype. Bij de oude koeien was de rode Destry, JU Lonia 167 van J Uenk uit Nijbroek de gelukkige. Zij pakte de koppositie boven Touran-dochter Sjoukje 168 van Herbert van Norel uit Doornspijk. JU Lonia 167 wist ook het uierkampioenschap te pakken bij de schoolkoeien en mocht zich eind van de dag laten huldigen tot algemeen kampioene schoolkoeien.

 JU Lonia 167 - Destry

Jersey's

Helaas vielen hier nogal veel dieren af, waardoor er door de organisatie werd besloten om alle dieren samen te voegen in 1 rubriek. Duurzaam Agrarisch Ossenkampweg uit Zeewolde was hier de enige inzender, zodat het een strijd werd tussen 5 stalgenoten. Zuma-dochter 03004 had het beste uier en won hierdoor van een andere vierdekalfs-dochter van Zuma. 

 03004 - Zuma

klik hier voor de uitslagen

251