verslag Fokveedag 2018

26-03-2018

 

 

Mooie kampioenes met mooi weer in Putten!

Na afgelopen zaterdag kunnen we met z’n allen achteraf zeggen dat het verplaatsen van Fokveedag Putten 2018 een goede keuze is geweest. De temperatuur was beduidend beter dan een week ervoor. Het was weer een vol programma mede door het grote aantal opgegeven dieren in verschillende klassen! Het AERES MBO Barneveld had hier ook een groot aandeel in. Studenten uit verschillende klassen gaven 64 koeien op.

 

Hondertonners

Bij deze rubriek duurzame dames viel het op dat er geen 1 afmelding was. Daardoor liepen er dit jaar maar liefst 7 koeien in deze speciale rubriek voor koeien met een productie boven de 100.000 kg melk. Jurylid Gerrit van der Kolk was erg onder de indruk van deze oude koeien. Op kop werd de Survivor van Gerrit Koopman geplaatst. Deze best bewaarde koe wist uiteindelijk ook de uierprijs van alle zwartbonte koeien te winnen. Een unieke prestatie voor een koe met al zo veel melk op de teller.

 

Zwartbont

Met een groot aantal vaarzen van hoog niveau was het een spannende strijd wie hier met de titels naar huis zou gaan. De vaars Neerduist Caley (V: Gambler) uit de stal van Jan vd Hengel uit Bunschoten-Spakenburg wist hier het goud te pakken voor de Stonewall-vaars Luzanna 183 van Reijer Brons uit Terschuur. Bij beiden vaarzen vielen de erg beste uiers op.

In de middenklasse ging het kampioenschap naar Ludine 111 van familie Steenbeek uit Lunteren. Deze Danillo-dochter viel op door haar hoge en brede achteruier en haar mooie diepe rib. Sijtje 361 behaalde hier het reservekampioenschap. Dit was een Banker-dochter van Mul uit Zeewolde. Bij oud ging de eer naar Bertha 152 van Melkveebedrijf van Essen uit Beemte-Broekland. Deze Jango-dochter werd meegenomen door Sander van Essen via school. J&G Lena 156 van zijn zelfgefokte stier J&G Malando van de familie Hoegen uit Ermelo werd haar secondante.

Er waren maar liefst 9 bedrijfsgroepen bij zwartbont. Deze werden opgedeeld in een rubriek van 5 en 4 groepen. De groepen van Reijer Brons en familie Steenbeek uit Lunteren kwamen hier als 1a uit. In een nek-aan-nek race koos de jury (Gerrit van der Kolk en Anne Kalsbeek) uiteindelijk voor de best geuierde groep van Brons. De groep van Steenbeek viel vooral op door de beste frames. Bij het algemeen kampioenschap zwartbont koos de jury uiteindelijk voor de oudste koe, Bertha 152.

 

Roodbont

Bij de roodbonte vaarzen was er 1 rubriek. Hieruit bleven er 4 vaarzen over die voor het kampioenschap gingen strijden. Leonidas-dochter Elza 120 van de mts Prins-Schilder uit Hasselt trok hier aan het langste eind. Fokje 133, een Artie-Red van de familie Hoogerbrugge uit Woubrugge maakt het kampioensduo compleet. Warsau 7 een Jotan-dochter van Johan Uenk uit Nijbroek pakte de titel in de middenklasse voor Tine 181, ook weer een Artie-Red-dochter uit de stal van Hoogerbrugge. Bij oud ging de voorkeur van Jan Steegink uit naar JU Lonia 167 van Uenk uit Nijbroek. Rzh Gwen-P ET, een Ladd P-Red, van Telgter Holsteins uit Ermelo mocht de reservetitel in ontvangst nemen. Warsau 7 ging er ook met de uierprijs vandoor en mocht zich uiteindelijk ook algemeen kampioen roodbont noemen.

 

Jersey’s

Er namen ook weer een aantal Jersey’s deel aan deze druk bezochte keuring. Bij de vaarzen wist Jeroen van Maanen allebei de titels te pakken en bij de gecombineerde rubrieken middenklasse en oud ook. Logischerwijs werd hij dus ook algemeen kampioen. Monique 2144 van Duurzaam Agrarisch Dodaarsweg uit Zeewolde pakte het reservekampioenschap in deze klasse. De bedrijfsgroepenstrijd werd ook gewonnen door Jeroen van Maanen van de Keyenberg Hoeve uit Zeewolde.

 

Schoolrubrieken

Bij het schoolkampioenschap streden alle 1a en 1b’s uit de rubrieken vaarzen, midden en oud tegen elkaar. De koe van Sander van Essen uit Beemte-Broekland werd hier winnaar voor de koe van William van Maanen, JU Lonia 167, een Destry-koe uit Nijbroek.

 

 

 

 

 

14-03-2018 FOKVEEDAG PUTTEN IVM VORST VERPLAATST NAAR 24 MAART

Wat betreft de Fokveedag voor komende zaterdag en wat een geweldige dag zou moeten worden heeft de Fokveedagcommissie in overleg met Aeres MBO school Barneveld unaniem besloten om de Fokveedag te verplaatsen naar ZATERDAG 24 MAART.

De weersvoorspellingen van komende zaterdag 4 tot 6 graden vorst en een gevoelstemperatuur van min 17 met daarbij kans op sneeuw leek het een ieder niet verstandig om met de koeien naar de keuring te gaan, we moeten de koeien en kalveren buiten wassen en dat is vragen om problemen met veel afmeldingen en veel minder publiek.

Zoals het nu lijkt zijn de voorspellingen voor de 24e een stuk beter en laten we hopen dat het dan weer een mooie Fokveedag zal worden.

 

 

Groot aantal opgaven Fokveedag 2018

Inmiddels is de opgavetermijn gesloten en kunnen we de balans opmaken van het aantal opgegeven dieren. We zijn erg blij met het grote aantal veehouders, die weer met veel enthousiasme hun beste dieren willen laten zien. In totaal komen we, inclusief 64 dieren die via studenten Veehouderij van het Aeres in Barneveld zijn opgegeven, op 260 dieren uit. 30 kinderen met kalfjes zullen met elkaar de strijd aan gaan wie zijn/haar kalf het netste getoiletteerd heeft en wie zijn/haar kalf het beste voorbrengt. Daarnaast zijn er door de oudere jeugd 25 pinken opgegeven. Zij kunnen kiezen of ze een toplijn zetten en dan ook meedoen met het onderdeel showmanship. De dieren zonder toplijn nemen deel in een aparte rubriek voorbrengen. Daarnaast hebben we ook weer een rubriek met 7 100.000 kg melkkoeien. Verder zijn er 45 roodbonte koeien (incl. schoolkoeien) en 25 Jersey's opgegeven. Ook zullen diverse bedrijven weer een bedrijfsgroep laten zien, waarvoor zij minimaal 3 dieren moeten hebben. We wensen een ieder succes met de voorbereidingen! 

Voor de niet-IBR vrij gecertificeerde bedrijven: vergeet niet aankomende week uw opgegeven dieren de eerste enting te laten geven door uw dierenarts! De tweede enting dient plaats te vinden in week 9. Bedrijven die deelnemen aan een entprogramma voor IBR en na 17-9-2017 geënt hebben, hoeven niet te enten. We willen dan wel graag een entverklaring van uw dierenarts. Alle dieren van niet-IBR vrije bedrijven dienen wel onderzocht te worden op IBRgE-antistoffen via bloedonderzoek (dit onderzoek moet na 17-1-2018 hebben plaatsgevonden). Voor de bedrijven die moeten enten is dit handig om gelijk met de 1e enting te laten doen. 

Voor de niet BVD-vrij gecertificeerde bedrijven: vergeet niet uw dieren te laten onderzoeken op BVD-virus! Wanneer een dier al onderzocht is hierop in het verleden, blijft dit geldig.

235