Verslag Fokveedag 2017

 

 

 

 

Prijzen mooi verdeeld op Fokveedag Putten 2017

 

Op de fokveedag in Putten van 18 maart 2017 vond afgelopen weekend een keuring plaats van zowel rood- en zwartbonte holsteins als jerseys. Daarnaast waren er ook meerdere rubrieken voor scholieren van het Groenhorstcollege in Barneveld. Elke leerling nam een eigen koe mee om te showen aan het publiek wat in grote aantallen aanwezig was. Ook waren er diverse stands van bedrijven die zich presenteerden. Deze fokveedag wordt door VVB Veluwe-IJsselstreek uit Nunspeet georganiseerd in samenwerking met het Groenhorst College uit Barneveld.

Zwartbont

Bij de zwartbonten ging het algemeen kampioenschap naar Stouwdamshof Joukje 46 (v. Mr Ed) van Gerrit, Jantje, Hendrik en Annerike van ’t Hof uit Oosterwolde (Gelderland). Zij werd ook uierkampioene bij zwartbont. Eerder op de dag versloeg zij in de middenklasse Thornspic Hennie 128, een Windbrookdochter uit de stal van de familie Van de Poppe-van Putte uit Doornspijk.

De vaarzentitel zwartbont was dit jaar voor Passiehoeve Wietske 131 (v. Windbrook) van de maatschap Hoogerbrugge uit Woubrugge. Zij verwees Geertje 384 (v. Seaver) van maatschap Van Dooren uit Terschuur naar de reservetitel. Dankzij Goldwyndochter Passiehoeve Geertruida 35 – zij was in voorgaande jaren al vaak succesvol in Putten – ging ook de beker voor de reservekampioene van de oudere zwartbonten naar Woubrugge.

In deze leeftijdscategorie was het J&G Lena 156, een dochter van de zelfgefokte J&G Malando, van Jan en Gerrie Hoegen uit Ermelo die met de titel aan de haal ging.

De familie van 't Hof wist ook de bedrijfsgroepen te winnen met name door een indrukwekkend achteraanzicht.

Roodbont

Bij de roodbonte vaarzen werd de kampioensstrijd beslist in het voordeel van De Volmer Warsi 5 (v. Fraiko), in gezamenlijk eigendom van Dick en Rosita van Deelen uit Zoelen en Diamond Genetics. Zij versloeg Jotantelg Gansey’s Barty 3 van de maatschap Menkveld-de Haan uit Zeewolde.

In de middenklasse was het Lonia’s Johan (vader onbekend) van de familie Uenk uit Nijbroek die met de eer ging strijken vóór Tanneke 8 (v. Jotan) van de familie Adams uit Bennekom.

De maatschap Menkveld uit Zeewolde behaalde met Gansey’s Angel, een dochter van Zabing, ook de reservetitel bij de oudere roodbonten. Tot kampioene werd in deze leeftijdsklasse Clara 17 van de familie Schrijver uit Terwolde gekroond. Deze Jotandochter won uiteindelijk ook het algemeen kampioenschap en het uierkampioenschap bij roodbont.

Jerseys

Ook dit jaar gaf een rubriek met jerseys extra kleur aan de fokveedag in Putten. Keyenberg Izzy 1699 van Jeroen van Maanen uit Zeewolde prolongeerde bij dit ras haar kampioenstitel van 2016. Uierkampioen werd hier een Zuma-dochter van Duurzaam Agrarisch Ossenkampweg. Jeroen van Maanen wist ook de bedrijfsgroepen Jerseys te winnen met een uniforme groep best geuierde dieren.

Schoolkampioenschap

Jasper Weusthuis wist met een Dinomi Altadetroit-dochter van  familie Knoef uit Geesteren(Big Emma 106) het schoolkampioenschap te winnen voor de algemeen kampioen roodbont van de Vof Schrijver.

100-tonners

Helaas bleven hier maar 2 van de 6 opgegeven dieren van over. De Ked Juror van Gerrit Koopman uit Putten wist deze klasse te winnen en ook de VVB Bokaal te winnen; ze heeft namelijk al de grens van de 10.000 kg vet en eiwit gepasseerd.

Kalveren en pinken

Ook de jeugd ging weer de strijd met elkaar aan. De kalveren werden opgedeeld in jong en oud. Opvallend was dat Elise van Ginkel uit Bennekom zowel het voorbrengen als exterieur won met haar Seaver-kalf. Verder werd zij ook nog eens reservekampioen Toilet. Bij de pinken was er weer de mogelijkheid om mee te doen aan Showmanship. Aart Blauw wist deze te winnen voor Rick Schoonhoven. Bij toilet waren de rollen omgedraaid. Rick wist met zijn pink ook nog eens te winnen bij Exterieur.

 

Als organisatie kijken we terug op een mooie gezellige dag. Wij willen dan ook een ieder bedanken die deze dag mogelijk heeft gemaakt: sponsors, leerlingen van het Groenhorst en alle andere deelnemers en hulpen hartelijk dank hiervoor!

 

Hier kunt u de complete uitslag zien

232