• Geslaagde Fokveedag Putten 2019

  Geslaagde Fokveedag met veel publiek in Putten

  Afgelopen zaterdag was het weer een drukte van belang in Manege Hippisch Verband in Putten. Mede door het regenachtige weer kozen veel belangstellenden om deze dag te komen kijken naar het grote aantal dieren wat was opgegeven voor deze keuring. De algemene kampioenschappen werden een prooi voor de families Schoonhoven- vd Werfhorst uit Noordeinde bij zwartbont en voor de familie Broekhuis uit Putten bij roodbont. Bij de schoolkoeien ging de eer van de dag naar JU Lonia 167 van J Uenk uit Nijbroek, voorgebracht door Ilka Kleiboer en nr 03004 van Duurzaam Agrarisch Ossenkampweg uit Zeewolde pakte de titel bij de Jersey's.

  Zwartbont

  Het spit werd afgebeten met het kampioenschap vaarzen zwartbont. De fraai geuierde Anna 201 van Modious van Vof vd Streek uit Nunspeet wist hier het goud te pakken voor de Impression-dochter Thornspic Wendy van Mts Poppe-v Putten uit Doornspijk. In de middenklasse gingen beide titels naar Terschuur. Het werd een spannende strijd tussen 2 dieren met erg beste uiers. Juryleden Adrion van Beek en Jaap Jacobi kozen uiteindelijk voor Ynskje 155, een Seaver-dochter van Mts van Dooren. Zij kreeg Stonewall-dochter Jolenbroek Luzanna 183 van RH Brons naast haar als secondante, de reservekampioen vaarzen van vorig jaar. Bij de kampioenschap van de oudere dieren was er een finaleplaats voor Kitty 256 van Mts Prins-Schilder uit Hasselt. Zij wist vanuit 5 dieren in de 100.000 kg melk-rubriek hier door te dringen en won daar ook de VVB-trofee. Uiteindelijk moest ze wel haar meerdere erkennen in Mogul-dochter BrasilianGirl van vof Schoonhoven-vd Werfhorst uit Noordeinde. Zij wist vanuit een 1b-positie het kampioenschap te pakken voor Martina 8, een Seaver van GJ Broekhuis uit Putten. Deze excellente koe wist ook al het uierkampioenschap te winnen en mocht zich aan het eind van de dag ook algemeen kampioen noemen, voor de Seaver van familie van Dooren, die door haar vroege lactatiestadium hiervoor net te kort kwam. Bij de Bedrijfsgroepen werd het na 3 rubrieken een regionale finale tussen de groepen van GJ Broekhuis, Mts v Dooren en RH Brons. Kampioen werd de groep van RH Brons uit Terschuur, vanwege net iets meer uniformiteit en de mooie melkuitstraling in deze groep. Bij de bedrijfsgroep pinken heeft ARGH Holsteins gewonnen.

   Brasilian Girl - Mogul

  Roodbont

  Omdat hier 1 rubriek rode vaarzen was, werd dit gelijk het kampioenschap. Catalogusnummer 100, Brake Sally 3, een Fageno van Melkveehouderij de Oostermaat uit Genemuiden mocht zich vanwege haar betere uier en benen kampioen van de dag noemen. Jeanette 120, V: Jelmer, van Mts Ruitenbeek uit Putten pakte hier het zilver. In middenklasse mochten 5 dieren naar het kampioenschap. Maxwell-dochter Strooimansgoed Manoa 1 van Arnold Ruitenbeek wist hier te komen vanuit een 1b-positie in de schoolrubriek en werd hier reservekampioen. Maneschijn Jolie 9 van PJ te Molder uit Zeewolde, een Avicii-dochter wist door haar capaciteit en brede kruispartij jurylid Jan Steegink te overtuigen voor het kampioenschap. In Dronten wist zij ook al in de prijzen te vallen en zij werd ook uierkampioen bij roodbont. Bij oud ging de eer naar Mr Burns-dochter Choco 4 van GJ Broekhuis uit Putten. Zij wist door haar macht en melktype en beste uier Rzh Gwen, een Ladd P Red van Telgter Holsteins uit Ermelo naar de reservestek te wijzen. Choco 4 pakte eind van de dag het algemeen kampioenschap. Er waren 2 rode bedrijfsgroepen: van Melkveehouderij de Oostermaat en van Jan Hoegen uit Ermelo. Beide drietallen hadden klasse; maar eerstgenoemde groep pakte de winst door de bredere achteruiers die zij lieten zien.

   Choco 4 - Mr Burns

  Schoolkoeien

  Vanuit het Aeres MBO Barneveld deden ook verschillende studenten mee, verspreid over 5 rubrieken. Zij kiezen zelf een koe uit waar ze mee deelnemen bij bijv. een stageboer of van het thuisbedrijf. Bij de vaarzen was hier het kampioenschap voor Steven Koopman uit Putten met Langemeins Impression Elza 181. Zij won van de rode Absolute Glenda van FJ ter Beek uit Muiden, voorgebracht door Feia Brouwer, een dier wat erg mooi in balans was met een vast aangehecht uier. In de middenklasse wist opnieuw een dier van FJ ter Beek eremetaal te pakken, namelijk Dellia 3239, een Atlantic-dochter met als geleider Petra Engele. Vanuit een 1b-positie in de rubriek wist zij toch het kampioenschap te pakken voor Amy 16, V: Jet Parker van A. Versteeg-Vossen uit Uddel voorgebracht door Naut Broekhuis. Zij viel vooral op door haar mooie melktype. Bij de oude koeien was de rode Destry, JU Lonia 167 van J Uenk uit Nijbroek de gelukkige. Zij pakte de koppositie boven Touran-dochter Sjoukje 168 van Herbert van Norel uit Doornspijk. JU Lonia 167 wist ook het uierkampioenschap te pakken bij de schoolkoeien en mocht zich eind van de dag laten huldigen tot algemeen kampioene schoolkoeien.

   JU Lonia 167 - Destry

  Jersey's

  Helaas vielen hier nogal veel dieren af, waardoor er door de organisatie werd besloten om alle dieren samen te voegen in 1 rubriek. Duurzaam Agrarisch Ossenkampweg uit Zeewolde was hier de enige inzender, zodat het een strijd werd tussen 5 stalgenoten. Zuma-dochter 03004 had het beste uier en won hierdoor van een andere vierdekalfs-dochter van Zuma. 

   03004 - Zuma

  klik hier voor de uitslagen

    Lees meer
 • Fokveedag Putten 2019

  Veel animo voor Fokveedag Putten

  Zaterdag 16 maart hopen we de Fokveedag in Putten weer te houden van 9.00 uur tot ca 15.00 uur.

  Er is weer een groot aantal dieren opgegeven (270) dus voor de koeienliefhebbers onder ons is er weer genoeg te zien.

  Vanuit het Aeres MBO in Barneveld zullen ongeveer 50 leerlingen deelnemen met een dier die zij bijvoorbeeld thuis of op een stagebedrijf hebben uitgezocht.Zij worden ook betrokken bij de organisatie van deze dag.

  Er is voor de jonge jeugd de mogelijkheid om een kalf voor te brengen en voor de oudere jeugd een pink. Hier kan gekozen worden voor het wel of niet zetten van een toplijn en voor deelname aan de rubriek showmanship wat hierbij hoort. Er zijn 25 kalveren opgegeven en ruim 35 pinken.

  Met daarnaast diverse rubrieken zwartbonten, roodbonten, Jersey's, schoolkoeien en de bedrijfsgroepen beloofd het weer een mooie volle dag te worden.

  Ook zijn er 7 100-tonners opgegeven die strijden om de VVB-bokaal. Er zullen ook weer diverse bedrijven met een stand aanwezig zijn en ook voor de kinderen zijn er diverse activiteiten. Voor een ieder wat wils dus! Het adres van Manege Hippisch Verband is Halvinkhuizerweg 80. Tot zaterdag de 16e!

   

    Lees meer
 • Jaarstatistieken 2018

  Terwijl er hard aan het jaarverslag gewerkt wordt, willen wij alvast een tipje van de sluier oplichten over de overige statistieken. Het jaarverslag hopen wij voor de Kerst bij onze leden in de bus te hebben.

  Exterieur

  Bij de bedrijfsgemiddelden exterieur bij zwartbont vinden we mts. Van der Gun-van Deelen uit Zoelen bovenaan met een gemiddelde van 85,6 over 20 dieren. Fam. van ’t Hof uit Oosterwolde wist met 14 dieren gem. 84,7 te halen. Ditzelfde resultaat haalde Mts Hoogerbrugge uit Woubrugge maar dan met 6 dieren. 
  Bij roodbont staat mts. van der Gun- van Deelen uit Zoelen ook weer op de eerste plek met een gemiddelde van 87 punten van drie dieren. Mts Hoogerbrugge haalde met 2 dieren een gemiddelde van 86,5. Daarna valt het resultaat van Melkveebedrijf Poppe Herfte uit Zwolle op. Zij wisten met 14 dieren een AV van 84,4 te bereiken.

  Geboorte kalveren

  Vekis Barack heeft de meeste kalveren gegeven onder onze leden, namelijk 2052. Bij de zwartbonte stieren is dit Stellando met 1051 kalveren en bij roodbont Red Cliff met 938 kalveren.

  Erelijsten

  Bij de erelijsten valt het op dat we bij 5 van de 10 overzichten per lactatiegroep (roodbont en zwartbont) een koe van Poppe Herfte uit Zwolle bovenaan vinden. De hoogste EJR-koe bij zwartbont is de vierdekalfs Betje 29 (V: Jordan) van Vof J+Rj Krooneman uit Nunspeet. Zij gaf in 488 dagen 24.835 kg melk met 3,84% vet en 3,44% eiwit. Bij roodbont is Laura 23 van P.W. van der Eijk uit Biddinghuizen de hoogste koe. In 287 dagen wist zij een productie van 15.374 kg melk te realiseren met 3,50% vet en 3,12% eiwit. Deze derdekalfs koe is hiermee ook de hoogste koe binnen de VVB en ook nog eens de hoogste roodbont koe van heel Nederland geworden!

  Hoge levensproducties en productie bij afvoer

  5 dieren zitten dit jaar boven de 150.000 kg melk. Josie 209 van Melkveebedrijf Groot uit Aarlanderveen voert qua kg melk deze lijst aan met 164.459 kg. Ook op kilo’s vet en eiwit staat zij bovenaan met maar liefst 12.297 kilo. Bij de hoge producties bij afvoer staat J Domine uit Punthorst bovenaan. Twee afgevoerde dieren zorgen hier gemiddeld voor een productie van 72.983 kg melk, goed voor 5546 kg vet en eiwit. Op nummer 2 vinden we B de Wild uit Putten, de nummer 1 van de bedrijfsgemiddelden. Hier zorgden 6 dieren voor 66.285 kg melk bij afvoer. Deze 6 dieren produceerden gemiddeld 36 kg melk per dag. Op kg melk staat Melkveebedrijf Zijtveld-Bos uit De Glind derde met 20 afgevoerde dieren die gemiddeld 58.259 kg melk gaven.

  Bij deze willen wij alle betreffende leden feliciteren met de behaalde resultaten!

    Lees meer
 • Vetzuren bijeenkomst

  11 oktober jl. organiseerden wij een middag over het onderzoeken van vetzuren, wat kan de veehouder doen met de waarden die uit deze onderzoeken voortkomen? Professor David Barbano, van de Cornell Universiteit in New York was persoonlijk aanwezig om uitleg te geven. Deze middag was speciaal voor dierenartsen en voerspecialisten, binnen onze regio. Zodat ook zij konden kennismaken met deze nieuwe onderzoeken en wat er mogelijk is op dit vlak.

  Het was een zeer geslaagde middag, die goed is bezocht door de specialisten, dank voor jullie komst en hopelijk tot een volgende keer! Zijn er nog vragen bel gerust naar ons kantoor, wij staan u graag te woord.

   

  Heeft u als veehouder vragen over de mogelijkheden van het vetzurenonderzoek, schroom dan niet maar bel naar ons kantoor, voor meer uitleg!

   

  We onderscheiden de volgende vetzuren kengetallen:

  - Blood NEFA: Slepende melkziekte en eventuele ontstekingen in vroeg stadium meten.

  - DeNovo: Het meten van de penswerking op koppel- en individueel niveau.

  - Preformed: Meet de vetverbranding van het dier. Aan deze waarde is te zien of de koe het melkvet uit het voer haalt of het mobiliseert uit lichaamsvet.

    Lees meer
 • Top 100 bedrijfsgemiddelden 2018 bekend

  Klik hier voor de top 100 van VVB Veluwe IJsselstreek

  Eerste plek voor B de Wild uit Putten

  De eerste plek bij de VVB Veluwe-IJsselstreek is dit jaar voor B de Wild uit Putten. 33 koeien zorgden voor een productie van 13.217 kg melk met 4,15% vet en 3,38% eiwit. Dit in combinatie met een tussenkalftijd van 392 dagen resulteert in een EJR van 2860, waarmee zij 10e van Nederland zijn. Vorig jaar werd op dit bedrijf een EJR van 2481 behaald, dus is er een sterke stijging gerealiseerd. De stijging van de nieuwe nummer 2 (Mts. Raamsteeboers-Poorterman uit Hellendoorn) is nog groter, namelijk van een EJR van 2156 naar 2800. Men is hier 3x daags gaan melken, wat voor een productiestijging van ruim 3200 kg melk heeft gezorgd en de 21e plek in Nederland. De nummer 1 van vorig jaar vinden we terug op de derde plek. Bij VOF W.G.+A.H. Veldhuizen steeg de EJR met 8 punten ten opzichte van vorig jaar naar 2799, goed voor de 22e plek in Nederland.

  Het gemiddelde van de VVB met 1019 bedrijven is afgelopen MPR-jaar met 504 kg melk gestegen naar 9039 kg melk met 4,35% vet en 3,55% eiwit. Het gemiddelde EJR komt hiermee op 2050, een stijging van 106 punten.

  Klik hier voor de top 100 van VVB Veluwe IJsselstreek

    Lees meer
 • Leden stemmen voor aanvraag eigen erkenning van Melkcontrole en Stamboek

  Tijdens de extra ingelaste algemene ledenvergadering op 27 juni in de Pineta in Nunspeet werd het voorstel besproken voor de aanvraag van een erkenning voor ons eigen MPR-programma. Omdat het per 1 november niet meer mogelijk is om alleen voor melkcontrole een erkenning te krijgen, was er ook het voorstel om een erkenning voor een eigen stamboek aan te vragen. Nadat eerst gepoogd is om tot een samenwerkingsverband te komen, is er uiteindelijk voor gekozen om als VVB zelf de erkenning aan te vragen. Nadat voorzitter Jelle Koopmans, directeur Egbert Henniphof en dhr. Wim Wismans (betrokken bij de aanvraag en toelichting reglementen) hun woord hadden gedaan over de invulling van de aanvraag en het mogelijke stamboek en eigen MPR-programma, werd er over gegaan tot het stemmen. Van het totaal aantal stemmen werd er voor ruim 91% een “ja” gegeven voor het doorzetten van de aanvraag. Dit houdt in dat de VVB verder zal gaan met hetgeen wat tot nu toe al opgezet is. Voor alle duidelijkheid: dit alles is nodig als we ons eigen melkcontroleprogramma willen gaan invoeren. Verwerking via CRV of FHRS blijft altijd mogelijk.

    Lees meer
 • Nieuwe wagenpark

  Vandaag is het nieuwe wagenpark in gebruik genomen.

  Wij zijn heel blij met onze nieuwe grotere auto's, met het nieuwe logo erop. Zij vervangen het vijf jaar oude wagenpark dat aan vervanging toe was.

  Ze zijn feestelijk in gebruik genomen vandaag

    Lees meer
 • Margriet tekent 20 jaar koeien!

   

   

   

   

  Margriet Hoogenraad is onlangs door de vereniging getrakteerd op een etentje, omdat ze al maar liefst 20 jaar de mijlpaalkoeien voor ons tekent. Geheel in stijl ontving ze ook een melkbus met inscriptie. Margriet bij deze nogmaals bedankt voor de afgelopen 20 jaar, en op naar de komende jaren!! Wij zien er naar uit!

   

    Lees meer
VVB Veluwe IJsselstreek

Nieuws

18-03 Geslaagde Fokveedag met veel publiek in Putten Afgelopen zaterdag was het weer een drukte van belang in Manege Hippisch Verband in Putten. Mede door het regenachtige weer kozen veel belangstellenden om deze dag te komen kijken...

214