• Industrieweg 62
    8071 CV Nunspeet

HMT Herd Management tools

Herd Management Tools

Misschien heeft u al eens gehoord van de Herd Management Tools of werkt u er al mee. Dat kan! VVB Veluwe-IJsselstreek levert deze waarden gratis bij de melkcontrole!
 
Wat zijn nou eigenlijk de Herd Management Tools?
Deze waarden zijn specifiek ontwikkeld voor het verbeteren van de gezondheid van de koeien en leveren een ondersteunende bijdrage voor de bedrijfsvoering, veeartsen en voerspecialisten. We onderzoeken de melkmonsters naast BloodNEFA ook op DeNovo en Preformed.
 
BloodNEFA geeft informatie over de energiebalans (slepende melkziekte) van de dieren. Op deze manier is het mogelijk om snel in te grijpen als een koe ‘de verkeerde kant’ op dreigt te gaan. Ook dieren met subklinische ketose laten een verhoging zien in de BloodNEFA waarden. Het is eigenlijk een ‘kijkje nemen in de koe’. Het beste is om zo goed mogelijk te scoren op BloodNEFA, dat wil zeggen dat er weinig last is van ketose op het bedrijf.
DeNovo laat zien hoe goed de pens van de koe werkt. Dieren die na afkalven richting een lebmaagdraaiing dreigen te gaan, laten erg lage DeNovo waarden zien. Dit komt niet veel meer voor, maar geeft wel de mogelijkheid om tijdig in te grijpen. Daarnaast geldt ook: hoe hoger de DeNovo, hoe beter de penswerking en hoe hoger het eiwitgehalte in de melk is. Zeker voor de veevoeradviseurs is dit een erg praktisch getal.
Preformed is het nieuwste getal en nog in ontwikkeling. We meten de waarde al wel maar zijn nog aan het bekijken hoe we deze het beste aan onze veehouders kunnen presenteren. Deze waarde laat zien of het melkvet in de melk geproduceerd is vanuit de voeding of dat de koe dit onttrokken heeft uit haar lichaamsvet. Een hoge Preformed waarde in combinatie met een hoge BloodNEFA wil zeggen dat het dier last heeft van slepende melkziekte en haar lichaamsvet opbrandt.

 
Klinkt misschien ingewikkeld, maar hoe wordt dit gepresenteerd aan de veehouders?
 
Al onze melkcontroleleden krijgen na de monstername een uitslag van de BloodNEFA en DeNovo. Wanneer u de VVB Bedrijfsmanager of een managementsysteem van Uniform Agri gebruikt, komt de uitslag van dit vetzurenonderzoek in het managementsysteem te staan. De overige veehouders krijgen voorlopig nog de standaard MPR uitslag en daarnaast per mail een PDF met de vetzurenuitslag. Dit alles in een praktisch overzicht met voor beide waarden een grafiek. Met de kleuren zijn de dieren aangegeven. Op deze manier is in één oogopslag te zien hoe het gaat in de groep met opstartende dieren en wat de (mogelijke) individuele problemen zijn. Onder deze grafieken staat een attentielijst met mogelijke afwijkende waarden.
 
De HMT waarden geven informatie over de BloodNEFA en de vetzuren.
  
De betekenis van de BloodNEFA waarden:
BloodNEFA waarden beneden 600 mEq / l;
De koe is gezond en heeft geen extra controle nodig.
BloodNEFA waarden tussen 600 en 800 mEq / l;
De koe heeft een energietekort. Verhoog de energie-inname van het dier.
Het advies is om via de normale melkcontrole (elke 4-6 weken) controle te doen van het herstel.
BloodNEFA waarden boven 800 mEq / l;
De koe heeft slepende melkziekte en moet behandeld worden.
Advies: om de twee weken individuele controle doen om het herstel te volgen.
 
DeNovo: Hieraan is af te lezen hoe de koe het voer verteerd. Hoe hoger de waarden hoe beter het is.
De ideale waarden liggen boven de 24%. Onder de 20% is minder goed.
Bij een waarde van <18% is er een mogelijke kans op een gedraaide lebmaag. (3/4 dagen, max 10 dagen na afkalven)

 
 
Heeft u nog vragen bel gerust naar kantoor 0341-264058!
of mail naar marissa@vvbveluwe-ijsselstreek.nl

Webinar over HMT waarden met professor Barbano

12 mei 2021. In onderstaand webinar geven we u uitleg over de HMT waarden. U zult deze waarschijnlijk kennen als de BloodNEFA en DeNovo. We geven het woord aan professor Dave Barbano, o.a. werkzaam voor de Cornell University in New York. Hij is de genie achter deze waardevolle kengetallen! Samen met zijn collega zal hij ingaan op melkvetzuursamenstelling en de achtergronden hiervan. Er zal onder andere aandacht zijn voor het verband hiervan met vet- en eiwitpercentages en seizoensgebondenheid. Het verhaal is doorspekt met praktijkvoorbeelden en heeft als uiteindelijk doel u te helpen met het toepassen van de nieuwe kengetallen in de boerenpraktijk.

 

Voor wie? Voor alle veevoeradviseurs, dierenartsen en overige geïnteresseerden.

 

 
Professor Barbano heeft 26 maart 2019 uitleg gegeven over de vetzuren, bekijk de film hieronder.

 

Bekijk hier onze presentatie over de Herd Management Tools

229